vineri, 7 decembrie 2012

Cadouri homemade: mustar cu tarhon

Pentru că a început goana după cadouri de Crăciun și pentru că magazinele și străzile sunt pline de oameni agitați și nervoși să prindă ultimele oferte de sărbători vă propun o alternativă: în loc să pierdeți câteva ore căutând întâi loc de parcare, apoi cadouri, ca în final să vă întoarceți acasă epuizați și nu atât de siguri că ați luat ce trebuia, mai bine stați acasă și meșteriți niște cadouri handmade:) Sigur cei care urmează să primească cadoul vor fi foarte impresionați și de ce vor primi dar și pentru că v-ați făcut timp să faceți ceva special pentru ei.
Nu o să vă propun să tricotați sau să coaseți cruciulițe pe etamină, deși mie tare mi-ar plăcea...nici olărit sau sculptură în mină de creion... ci lucruri pe care le poate face și cineva care a considerat toată viața că are două mâini stângi cu care nu poate face nimic.



Prima idee este cadoul ideal pentru un gurmand, se face extrem de simplu (mai ușor decât o omletă) și pare foaaarte complicat (apoape muncă de laborator) deci sigur veți impresiona! Eu sunt una dintre persoanele care pur și simplu adoooră muștarul: mănânc muștar pe pâine, nu-mi trebuie altceva:). Pentru că e aproape imposibil să găsești în magazine un muștar curat (fără tot felul de brontozauri adăugați), gustos și care să nu coste o avere, am încercat cu câtva timp în urmă să fac muștar de casă. N-aveam idee de unde să încep și bineînțeles că a ieșit un fiasco, dar acum, în sfârșit, am găsit o rețetă bună pe care am adaptat-o și mă bucur să o împărtășesc și cu voi.


Pentru muștar de casă cu tarhon aveți nevoie de:
  • 1/3 cană  boabe muștar
  • 1/2 cană  oțet de mere
  • 1/2 cană  apă
  • 1 lgț  sare
  • 1 lgț  tarhon
Întreg procesul durează 2-3 zile, dar nu vă ia mai mult de 20 minute în total! După ce v-ați aprovizionat cu ingredientele (asta dacă nu le aveați deja în casă), într-un borcan, puneți oțetul, apa, semințele de muștar și tarhonul. Lăsați apoi totul la macerat 1-2 zile până când boabele de muștar se vor dubla ca volum în urma hidratării.


A doua zi puneți amestecul într-un blender împreună cu 1 linguriță de sare și pasați până rezultă o pastă fină și...gata! tam-tam: ați făcut muștar! vă vine să credeți cât de simplu a fost?!
Dacă preferați muștarul cu boabe întregi în el, puteți păstra o parte din boabe după macerare și să le adaugați la final. Vor ieși cam două borcane mici de 200ml, însă partea grea acum începe: așteptarea. După ce umpleți borcanele, puneți capacele și așteptați cam 2-3 săptămâni ca aromele să se întrepătrundă și muștarul să-și piardă din iuțeală. Cu cât așteptați mai mult, cu atât muștarul va fi mai delicat și mai aromat însă nu la fel de iute. Puteți bineînțeles să-l încercați și acum, dar doar dacă mâncați de obicei 5 ardei iuți la o masă sau sunteți foarte curajoși!


Pentru variație și alte gusturi puteți încerca și alte condimente: mărar, busuioc, hrean pentru cei care vor și mai iute, sau chiar miere (adăugată la sfârșit în loc de sare) pentru muștarul clasic dulce.
Dacă îl faceți acum va fi numai bun de Crăciun! Nu-i așa că de acum încolo vă faceți muștarul în casă?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bună,
eu sunt Ioana.

Bine ați venit pe blogul meu!
Aici descoperim că bucuriile simple sunt întotdeauna cele mai valoroase; de aceea, fie că gătim, desenăm, meșterim sau ne jucăm , ne facem întotdeauna timp să fim împreună - în cuib.
scrieți-mi:
theioanavlad@gmail.com